بلیط قطار؛ نایاب در سامانه، گران در بازار سیاه | جنگ نرم در سیستم فروش بلیط

  • کد خبر: ۴۴۵۷۶۱
  • ۲۵ شهريور ۱۴۰۵ - ۱۳:۱۶
بلیط قطار؛ نایاب در سامانه، گران در بازار سیاه | جنگ نرم در سیستم فروش بلیط
«شهرآرانیوز - گروه اقتصاد»، این روز‌ها برای بسیاری از مسافران قطار، خرید یک بلیط چهار‌تخته به «خان اول» سفر تبدیل شده است. قیمتی که تا سال گذشته زیر یک میلیون تومان بود، حالا در بازار سیاه گاه تا دو برابر افزایش یافته و در بسیاری از ساعت‌ها، بلیطی روی سامانه‌ها دیده نمی‌شود. اما پشت‌پرده این کمبود چیست؟

فرهاد دوائی، دبیر انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی خراسان رضوی در گفت‌و‌گو با شهرآرانیوز، ضمن تشریح ریشه‌های این بحران، دست‌های پنهانی را عامل اصلی نابسامانی می‌داند.

سقوط پروازها، پرش تقاضا بر ریل

دوائی با اشاره به علت اصلی ازدحام در ایستگاه‌های قطار می‌گوید: با آزادسازی نرخ بلیت هواپیما در برنامه هفتم توسعه، قیمت پرواز‌ها چنان جهشی داشت که بسیاری از مسافران ناچار شدند قید سفر هوایی را بزنند و به قطار روی بیاورند. مشکل اینجاست که ناوگان ریلی موجود، به هیچ عنوان پاسخگوی این حجم از تقاضای جدید نیست و همین عدم توازن، ریشه اصلی کمبودهاست.

جنگ ربات‌ها و دلال‌ها با دفاتر قانونی

اما چرا بلیط‌ها به‌محض باز شدن، غیب می‌شوند؟ دبیر انجمن صنفی دفاتر مسافرتی خراسان رضوی پاسخ می‌دهد: مشکل اصلی، ظهور ربات‌ها و دلال‌هایی است که با شگرد‌های نرم‌افزاری، کل سهمیه را در همان ثانیه‌های نخست جارو می‌کنند. این بلیط‌ها نه به دست مسافر می‌رسد و نه آژانس‌ها به آن دسترسی دارند؛ این موجودی‌ها مستقیم به بازار سیاه می‌روند و با قیمت‌های ۲ تا ۳ برابر مصوب به مردم فروخته می‌شوند.

او با تأکید بر اینکه دفاتر مسافرتی مجاز، به هیچ عنوان حق ندارند حتی یک ریال بیشتر از نرخ مصوب دولت دریافت کنند، می‌افزاید: ۲۴ ارگان مختلف بر عملکرد دفاتر خدمات مسافرتی نظارت دارند. بنابراین، اگر کسی بلیط را با قیمت بالاتر از نرخ مصوب از آژانسی می‌خرد، این قطعا تخلف است و دلال‌ها با نام آژانس، به مردم اجحاف می‌کنند.

سهمیه ۵۰ درصدی که به دست دلال‌ها افتاد

دوائی، انتقاد تندی هم به نحوه توزیع سهمیه بلیط دارد و می‌گوید: بر اساس قانون، ۵۰ درصد سهمیه باید در اختیار آژانس‌ها قرار بگیرد، اما متأسفانه این سهمیه و حتی بلیط‌های کنسلی، به سیستم آژانس‌ها تزریق نمی‌شود. دولت و راه‌آهن باید هرچه سریع‌تر این ۵۰ درصد را به کانال اصلی و قانونی آژانس‌ها برگردانند تا دست دلال‌ها از این بازار کوتاه شود.

راهکار برای مسافران؛ شکایت کنید!

دبیر انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی خراسان رضوی می‌گوید: اگر مسافری در آژانسی با دریافت مبلغ اضافی مواجه شد، مطمئن باشد که این تخلف است و حتما این موضوع را گزارش کند. بازرسی انجمن ما با همکاری وزارت صمت، آماده رسیدگی به این شکایات است. مسافران می‌توانند با شماره ۳۲۲۸۱۸۳۰ تماس بگیرند تا همکاران ما پیگیر موضوع شوند؛ ما متعهدیم پول‌های اضافی دریافت شده را ظرف ۲۴ ساعت به مسافر بازگردانیم.

او در پایان تأکید کرد که تا زمانی که دولت و شرکت راه‌آهن به صورت جدی وارد عمل نشوند و دست ربات‌ها و دلال‌ها را از سیستم فروش نبُرند، این کلاف سردرگم باز نخواهد شد.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.